Varför Herefordkött?

För dig som vill ha det enkelt

Det är gott! När man en gång har provat så är man fast! Inget annat duger!

  • Det är gott!
  • Det är mört!
  • Det är nyttigt! 

Lilla Herefordköttskolan

Det är Gott och nyttigt!
Herefordrasen är känd för marmorering i köttet. Marmorering är fett som är insprängt i köttet. Det är ett hälsosamt fett som inte har med putsfettet att göra (fettranden utanpå köttbiten). Har djuren bara ätit gräs och hö/hösilage så består fettet av hög halt av Omega-3. Det tar ganska lång tid för djuret att sätta marmoreringen, oftast vid minst 16 månaders ålder om de inte äter kraftfoder*, ibland tar det längre tid. Därför saknar kalvkött marmoreringen. Marmorering ger extra mycket smak!

*Kraftfoder (spannmål - korn, havre, vete, pellets mm); Hereforddjur växer bra utan mycket kraftfoder - de är lättfödda*. Oftast ger våra uppfödare inget kraftfoder alls till unga, växande, hondjur, vilket gör att de får växa i sin naturliga takt. När man ger kraftfoder så sätter djuren marmoreringen fortare, men innehållet av Omega-3 minskar dramatiskt och nästan helt försvinner! (Det finns forsknings resultat - det är bara att "googla")

Lättfödda!
Just därför är Herefordrasen mycket lämplig till att beta fattiga marker - där ingen människoföda går att odla. Vissa kreatursraser har svårt att hålla hullet på sådana marker, men inte Herefordrasen! 

Det är mört!
Tror det eller ej, men djurets temperament har mycket att göra med hur mört köttet blir! Ja, det är sant, forskningsresultat har visat detta! Det har med PH-värdet i köttet att göra. Blir djuret stressat inför slakt så höjs PH-värdet vilket gör köttet hårdare - segt. Vi är lycklig lottade som bor i Sverige därför att vi har så bra djurskydd. Vi (uppfödarna och slakteripersonal) förstår oss på hur djuren känner och tar stor hänsyn till detta, så att djuren stressas så lite som möjligt i alla situationer. Men även om mycket hänsyn visas, så kan djuren bli lite stressade ibland ändå, till exempel när de åker lastbil om de inte har gjort det mycket förut - de tycker kanske att det är lite läskigt, samma sak med att komma till ett nytt ställe och möta okända djur och människor.
Herefordrasen är kända för sitt fantastiska temperament! Detta gör att de är mycket mer stresstålig än andra raser - de tar det lugnt! Detta underlättar även för dem som hanterar djuren. Även andra saker kan förstås påverka mörheten, som efter slakt till exempel och mörningsmetod. Men Herefordrasen har de allra bästa förutsättningarna för att bli det möraste köttet på grund av att de är lugna! Och det har också bevisats genom forskning (googla bara!) Herefordkött har även vunnit många priser över kött från andra raser, bland annat VM! Den slog till och med Wagyu som ansågs vara alldeles för marmorerad.
'
Hängmörning - Herefordrasen är bäst!
Det allra bästa sättet att göra kött mört är att låta det hänga. Det är mestadels småskaliga slakterier/stycknings firmor/gårdsslakterier, som har möjlighet att låta köttet hänga - det tar mycket plats i kylen! Det är därför just hängmörat kött oftast kostar mer - det går åt el till kylarna. Om inte köttet har tillräckligt med putsfett så torkar köttet ut fortare. I och med att Hereforddjur är så lättfödda så har de lättare att sätta fett även utanpå köttet. Oftast är det en biprodukt som orsaker mer arbete på de stora slakterierna och därför blev det oftast mindre betalt för bonden. Men när det gäller hängmörning så är det bara en fördel! Och de stora slakterierna har börjat inse detta också! Köttet kan möras i lugn och ro (gärna bäckenhängt för allra bästa resultat) samtidigt som köttsaften blir kvar! En annan nackdel för slakterierna men fördel för oss konsumenter är att många kg vatten dunstar bort vid hängmörning. Vi slipper betala för vatten och får ett smakrikare kött. Detta märks mycket även på köttfärsen.