Vill du synas här?
Mer info finns nedan

Aktuellt - Nyheter

Hereford Klubb Väst - inbjudan

Klubb Väst bjuder in till årsmöte med föreläsning om de nya avelsvärden samt gårdsbesök, lördagen den 2 mars. i Vårgårda. Till inbjudan >>
 

Individprövningen 2023-2024

Uppdaterad 2024-02-20

Nu drar det ihop sig! Följ utvecklingen under fliken "Avel" och "Individprövningen 2023-2024" (senast uppdaterad 2024-02-17), samt på Köttrasprövningens hemsida >>
 

 • Den digitala auktionen kommer att hållas som planerat, med avslutning den 22 mars.
 • Visningdag på Gunnarp genomförs den 16 mars
 • Viktigt att alla potentiella köpare tar del av informationen som publicerades den 12 februari på Köttrasprövningens hemsida
Visningsdag på Gunnarp Lördagen den 16 mars 2024 - se inbjudan nedan vv

Verifiering med Microsateliter efter 1/1-2025

Information har gått ut om att besättningar som har ett/få strå eller embryo kvar, där tjuren respektive föräldrarna till embryot inte är genomiskt testade, inte kan räkna med att kunna verifiera avkomman med microsateliter efter 1/1-2025.
 
Därför uppmanar vi starkt alla besättningar att i år använda alla doser och embryo som inte är genomiskt testade, så de inte blir liggande en säsong till. För det kommer bara bli svårare och svårare att få de verifierade framöver, om det över huvud taget kommer att gå.
 
Om du undrar vilka av våra äldre importtjurar som inte är genomiskt testade, kontakta David eller Oskar i vårt Avelsråd.

Hereford, Angus och Limousin gemensam Elitauktion den 25 november 2023.

Sista lördagen i november var det åter dags för det som nu har blivit till herefordföreningens traditionella avslutning av verksamhetsåret. Nästan 70 personer som hade hörsammat kallelsen, och denna gång glädjande nog också kolleger både från Angus- så väl som Limousin-föreningen.
Dagen började med ett avelsmöte, som denna gång främst handlade om den nya nordiska avelsvärdering för köttras, kallad ”NAV-Beef”. Efter det vidtog ett julbord, där inget fattades.
Mätta och glada kunde alla efter det samlas för dagens höjdpunkt i mångas ögon, nämligen årets elitauktion. Totalt såldes 15 djur, 9 hereford, 3 Angus och 3 Limousin.
De 9 herefordutropen bestod av 7 årskvigor, samt 2 utrop i form av ”fritt-val”. Högsta priset för en enskild kviga, 30.000 kronor, betalades för 193 Smens Daffodil. För de båda fritt-val utropen betalades det bäst, 32.000 kr, för den som handlade om kvigkalvar som kommer att födas 2024 i besättningen Guldrupe Hereford.
Hela resultatet för auktionen kan ni läsa via länken nedan.

Kalender

 • 12-14 feb - Slutvägning på Individprövningen, Gunnarp
 • 14 feb Vikter mm ska vara registrerad för att komma med i nästa avelsvärdering i mars. 
 • 25 feb - Nya djur ska vara registrerade för att komma med i aprils avelsvärdering
 • 5 mars - Publicering av nya avelsvärden.
 • 16 mars - Visningsdag på Gunnarp
 • 22 mars - Auktion på prövningstjurarna, digital auktion
 • 27 mars - Vikter mm ska vara registrerade för att komma med i nästa avelsvärdering.
 • 11 april - SAM sista dag för ansökan utan förseningsavdrag.
 • 16 april - Publicering av nya avelsvärden
 • 10-12 maj - Årsmöte på Gotland

Registrera ditt besättningsnamn

Om du vill registrera ditt besättningsnamn gör du det via www.nab-se.se 

Länka till Facebooksida

För de uppfödare som inte har en hemsida eller inte använder den så mycket finns möjligheten att länka till sin Facebooksida på uppfödarelistan. Mejla Magnus Johansson >> så hjälper vi er att ordna det.

Synas på sociala medier

Facebook


Instagram:
Hashtagga
dina bilder med @svenskaherefordföreningen, så gör vi eventuellt  en "repost", och ni syns på denna sida.

Använd gärna dessa taggar för att öka medvetenheten om våra svenska djur.

#swedishhereford
#herefordsofinstagram
#herefordcattle
@svenskaherefordforeningen
Dyraste kviga 193 Smens Daffodil

Webmaster kontakt

Skicka ett mejl till:
Miranda Lysell

Info från Karin på Växa

Blir det en tjur eller kvigkalv? Det bestämmer DU! Det finns nu X-vikdoser tillgängliga efter VB Wandil (100 st) men även Y-vik efter både VB Wandil och VB Titus PP (200 doser av varje tjur).

Det finns också 100 doser sparade efter 3-7131 VB King. 

Beställning görs via din husdjursförening. 

Ny Webmaster för hemsidan

Som ni besökare här på hemsidan säkert har märkt, har det under de senaste båda månaderna börjat bli både fler och tätare uppdateringar. Och detta då Miranda Lysell, efter några års paus, åter har engagerat sig i hemsidan. Vid styrelsens senaste möte, beslutade vi också att Miranda nu formellt har återinträtt i webmaster rollen. Det är något som är kombinerat med att också sköta föreningens Facebook. 

Jag är övertygad att detta kommar att bli bra. Men Miranda är beroende av tips och ideer vad det gäller material och information som ni tycker borde läggas upp här. Och för Facebook, genom att ni med eget material ser till att det är mycket aktiviteter där.

//Magnus på Hagalund