Aktuellt - Nyheter

Inbjudan elitauktion 2022

Även i år kommer Herefordföreningen arrangera en gemensam elitauktion tillsammans med Angusföreningen. Datumet är 26 november, och auktionen kommer att kombineras med avelsdag och julbord. Program för hela dagen publiceras senare här på hemsidan.

Via länken nedan kan inbjudan till elitauktionen nu ladddas upp. Det är alltså dags att gå ut bland djuren och identifiera besättningens auktionskandidat. Djur till auktionen skall vara anmälda senast 20 oktober.

Inbjudan elitauktion 2022
 

Ny semin importjur - "Kanimbla Power Quest"

Avelsrådet har hittat en ny tjur som föreningen nu kommer att ta hem doser av. Även denna tjur kommer från Austarlien, och heter Kanimbla Power Quest Q006. Han är kanske en av de mest musklade tjurar vi någonsin fått in till Sverige.
Fader är en av de stora tjurarna för tillfället i Kanada och USA, och heter NJW 79Z Z311 Endure 173D. Morfar är Kanimbla Power Play som är son till en annan välkänd tjur från Nordamerika nämligen TH Mr Hereford.
 
Tjuren är en plusvariant på tillväxt, mjölk och kalvningsegenskaper enligt sina avelsvärden i Australien. Han ligger däremot lite under vad det gäller pungomkrets och ger lite längre dräktighetstid än medeltalet.
 
Föreningen får ett begränsat antal doser efter denna tjur. Skulle efterfrågan överstiga tillgången kommer det bli kvotering av doserna. Av olika anledningar, bland annat världsläget, kommer doserna bli något dyrare än normalt. Om allt går som det ska hamnar doserna runt 900 kr/st. 

Sista dag att beställa är 3 augusti 2022.

 
Vid frågor kontakta Lennart Svensson i Avelsrådet, tel 0708-811560

Svenska Herefordföreningen har en ny väst !

Föreningen har tagit fram en ny väst, vilken nu kan beställas. Via länken nedan kan ni se hur den ser ut. Det är en vadderad väst i vind- och vattenavvisande material. Bröstfickor med dragkedja. Innerfickor med dragkedja. Reglerbar med snodd i midja. Materialet är 100 % polyamid. Färgen är svart. Den finns i storlek XS till 3XL.
Priset är 800 kr. För eventuell postleverans tillkommer kostnader för detta.

Avelsbesättningar som har sitt besättningsnamn registrerat hos NAB, kan utan extra kostnad få detta broderat på höger bröst. 

Sista datum att beställa en väst med besättningsnamn inbroderat är 31 juli. Västar i alla storlekar kommer sedan att finnas till försäljning på Elmia Lantbruk 2022.

För beställning och frågor kontakta Cristian Krokeus, cristian.krokeus@hereford.nu eller tel 070 – 671 9995.

Ny väst 2022

Anmäla djur till Elmia utställningen

Elmia Lantbruk äger rum den 19 till 21 oktober 2022 och djurutställningen är som vanligt mässans höjdpunkt. I år är temat för mässan ”Klimat” och för att bidra till temat använder vi i år ett digital anmälningsformulär: https://djuranmalan-elmia.vxa.se.

Anmälan kan ske fram till 15 september, men du är välkommen att anmäla dina djur redan nu! Fram till sista anmälningsdag kan du i formuläret själv lägga till och ta bort djur och till och med ta bort hela anmälan.
 
Till den digitala anmälan finns länkar till övrig information du behöver, som smittskyddsregler, etiska regler och vad som gäller kring försäkring. Efter sista anmälningsdag får du ett mejl av oss med information om vad som gäller inför mässan som till exempel när djuren ska lämnas på Elmia, med mera.  
 
Välkommen med din anmälan senast 15 september – vi ses på Elmia!

För frågor, kontakta Samuel Karlsson i utställningsgruppen, tel 073 - 062 2209

Auktionen på Prövningsstationen genomförd

25 mars avslutades prövningsomgång 2021-2022 genom att den online auktion som pågått under den senaste veckan avslutades för respektive tjur, med 3 minuters mellanrum.  

Resultatet för hereford blev ett genomsnittspris för de 17 tjurarna på 50 059 kr. Högsta pris betalades för tjuren Karlssons Boston, som inbringade ett pris av 81.000 kr. Vi grattulerar uppfödarna Samuel och David Karlsson, Karlssons Hereford, men också köparen Svaneberg Hereford, Mariested.

Föreningen tackar alla köpare, men minst lika mycket alla ni uppfödare som satte in tjurar på Gunnarp förra hösten. 

Via länken nedan kan ni ta del av auktionsresultatet för hereford.

Auktionsresultat hereford

Ny semin importjur - "ROBERT REDFORD"

                                                                                                      Upplagd 25 feb
Nu har Avelsrådet fått klartecken för en ny seminimporttjur, och denna gång åter från Australien. Han heter Injemira Robert Redford Q287, och är den dyraste tjur som någonsin är såld i Australien. Han såldes för 160 000 australienska dollar vilket motsvarar nästan 1,1 miljoner svenska kronor.
Farfar till tjuren är vår tidigare import Redgate Redford som många gillade. Det är en tjur som ligger bra till på alla avelsvärden inklusive mjölk, tillväxt, lätta kalvningar och marmorering. 

Klicka för mer information om Robert Redford
 
Då det redan är nära till semineringssäsongens början, ska vi inte räkna med att han kommer hit i tid för att kunna användas i vår. Skulle han hinna hit i tid, får det bli en bonus. Priset kommer troligen att ligga mellan 300-500 kr st. 
 
Lennart Svensson vill ha era beställningar senast 6 mars, och gärna på mail till lennart.svensson@hereford.nu

Tel vid frågor 0708-811560 (Lennart)
Hälsningar Avelsrådet/ Lennart Svensson, Hamra

Elitauktion 2021 genomförd

Föreningens elitauktion blev ett mycket lyckat arrangemang, och denna gången tillsammans med våra kollegor i Svenska Angusföreningen.

I tabellen nedan kan ni se resultatet av auktionen, i form av pris och köpare för respektive kviga.  

Mer uppgifter om kvigorna, samt videofilmer, kan ni fortfarande se på boskapstorget.se.

Resultat Elitauktionen 27 november 2021

 

Dräktiga kvigor
Namn Säljare Pris Köpare
469, Miss Firefly av Onslunda Patrik Karlsson, Onslunda 36.000  Guldrupe Lantbruks AB, Romakloster
240, Amory Goliat av Brunared  Lars Dahlqvist, Habo 28.000  Oskar Caster, Höör
Kvigkalvar
Namn Säljare Pris Köpare
137, Fortunate av Kvarndammen Henrik & Anna-Lena Widen, Vingåker 23.000  Maria o Lars Andersson, Knivinge
750, Fortuna av Folkestorp Eva Nilsson, Folkestorp 24.500  Jan Nilsson, Gylteboda
24, Lynette av Knutsgärde Fredrik Johansson, Långås 17.000  Oskar Caster, Höör
436, Janet av Ekastiga Ekastiga Djur o Natur HB, Höör Osåld - Ej uppnått accept. pris
439, Jessica av Ekastiga Ekastiga Djur o Natur HB, Höör 16.000 Guldrupe Lantbruks AB, Romakloster
1099, Galtås Erna fr Tromb Göran Johansson o Helena Jonsson, Galtås 25.000 Jonas Karlsson, Hällestad
1427, Guldrupe Wittey Guldrupe Lantbruks AB, Romakloster 19.000 Cristian Krokeus, Åsarp
262, Daffodil Ewan av Brunared Lars Dahlqvist, Habo 23.000 Tarby Gård, Vallentuna

Ny importtjur - Moeskaer Topgun

                                                                                                                Publicerat 8 sep

Avelsrådet har i dagsläget två intressanta tjurar på gång från Australien. Men då alla pusselbitar ännu inte fallit på plats, erbjuder föreningen en ny tjur ur Moeskaers sortiment.

Han heter Moeskaer Topgun, och är en tjur som tagits till Danmark som embryo.
Han är relativt obesläktad med våra djur och har följande härstamning:
 
Far  ANL Tahoe 23B
Farfar  SHF Tahoe T100
Mor  GHC C5 Miss Unique 197Z
Morfar  BBSF Wrangler 29W
 
Hans vikter är fv 43 kg, 200dv 361 kg, 365dv 665 kg och hans storlekstyp är 7,6.
Han är homozygot pollad. Det är en köttig tjur med mörk färg, stark exteriör och troligen hög tillväxt. Vi är lite osäkra på hans kalvningsegenskaper så vill därför rekommendera att han används på kor till börja med.
 
Då Topgun är lite osäker på kalvningarna kommer det också finnas möjlighet att beställa fler doser efter vår tidigare import FTF Powerhouse. Powerhouse har visat sig ge lättkalvade och välmusklade avkommor.
 
Finns det intresse för dessa två tjurar kan ni antingen maila lennart.svensson@hereford.nu eller skicka ett sms till 0708-811560 (Lennart)
Skriv vem ni är och önskat antal efter var tjur. Beställningarna ska vara inne senast 20/9-2021. 

Det är samma pris på Powerhouse som förra gången 300 kr/dos.
Topguns pris är mer osäkert pga hur många doser som beställs, ett ungefärligt pris är 500-600 kr /dos.
 
Mvh Avelsrådet/Lennart Svensson

Ny genetisk defekt

NY GENETISK DEFEKT
Mandibulofacial Dysostosis - MD (MDF- MDC)

 

Våren 2020 rapporterades i USA herefordkalvar födda med ovanliga defekter i huvud och käkar. Genomförda utredningar och genetiska tester och analyser, visar att aktuell gen måste komma från båda föräldrarna, för att det ska bli en kalv med defekter. Defekten har fått namnet "Mandibulofacial Dysostosis - MD".

Djur som kommit till Sverige som kan vara bärare av defekten är avkommor till SHF Wonder W18 ET och hans son NJW Hometown 10Y ET. Moeskaer Samson är den enda kända bäraren av våra import-semintjurar.

Herefordföreningen har för närvarande inga restriktioner och kommer med fortlöpande information. Växa kommer att ta fram rutiner för testning, med tillhörande prisuppgifter.

Vi rekommenderar artikeln som ni kan plocka upp via länlken nedan (på engelska).  
                                                    /Avelsrådet

What to know about MD - artikel från amerikanska herefordföreningen

Vi har en vinnare !

Vår digitala utställning är nu avgjord. Domaren, Morten Ueland från norska herefordföreningen, har brottats med uppgiften att bland de 19 anmälda kvigorna identifiera de som han anser är de bästa representanterna för herefordrasen.

Vinnare blev tävlingsnummer 7, 679 Katie av Folkestorp. Uppfödare Eva Nilsson.
Domarens motivering : "En harmonisk meget fin kvige, fin farge, bra tegninger, god bredde i bakpart, dype lår og en bra forpart, bra bein.

Stort Grattis Eva !
 

Placering 2 fick tävlingsnummer 10, 890 Ladylove av Svaneberg. Uppfödare Kriminalvården i Mariested.

Domarens motivering: "En lang fin kvige, litt dyp i forpart, men harmonisk, god bredde i bakpart, litt grunnere lår en nr.1"

3e plats kom tävlingsnummer 5, 587 Lutarps Amalia. Uppfödare Peo Lägervik

Domarens motivering: "En lang harmonisk kvige. God bredde i bakpart, litt flate ytterlår, bra forpart og rygg.

Vi säger grattis också till er på Svaneberg och till dig Peo ! 

Fler resultet, och ett reportage om den segrande kvigan, kan ni läsa om i nr 1 av tidningen Hereford, som beräknas komma ut 1a veckan i april.

Länka till Facebooksida

För de uppfödare som inte har en hemsida eller inte använder den så mycket finns möjligheten att länka till sin Facebooksida på uppfödarelistan. Mejla magnus.johansson@hereford.nu så hjälper vi er att ordna det.

Vill du synas här?
Läs mer.

Kalendarium

Registrera ditt besättningsnamn

Om du vill registrera ditt besättningsnamn gör du det via www.nab-se.se 

Webmaster kontakt

Hemsidans webmaster kan nås på magnus.johansson@hereford.nu

Facebook

Synas på sociala medier


Instagram:
Hashtagga
dina bilder med @svenskaherefordföreningen, så gör vi eventuellt  en "repost", och ni syns på denna sida.

Använd gärna dessa taggar för att öka medvetenheten om våra svenska djur.

#swedishhereford
#herefordsofinstagram
#herefordcattle
@svenskaherefordforeningen